sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Dieettipuntari


Tänä suosituimpana laihdutuskuukautena on pakko ottaa esiin joitakin esimerkkejä nyt pinnalla olevista dieeteistä/ruokavalioista. Ensimmäisenä nappaan käsittelyyni Fitfarmin Go fat go -dieetin. Kyseisessä firmassa toimii mm. Jutta ja superdieetit sarjastakin tuttu Jutta Gustafsberg. Sivuston mukaan Go fat Go -kamppanjaan, joka on ilmainen, osallistuu yli 22 000 suomalaista.

Mihin se perustuu...
Pikaisella katsauksella 21 päivän dieettiin ja lihaskuntotreeniin, joilla olisi  tarkoitus potkaista käyntiin se monien unelmoima keveämpi elämä. Ruokavalion runko on joka päivä sama. Yksinkertaistettuna: vähärasvaisia proteiinilähteitä (kana/liha/kala) kasvisten kera ja vain vähän muita hiilihydraatteja, kuten riisiä/pastaa/perunaa. Lisänä rahkaa, raejuustoa, marjoja ja lisäravinnevalmisteita. Hyvät rasvat otetaan kapseleina, koska rasva on karsittu minimiin. Kaikki on gramman tarkkaa ja sooloilemaan ei kannata ruveta jos haluaa tuloksia.

Miltä kuulostaa?
No, kyllä varmasti laihtuu, uskoisin. Syödäkkin saa, ei tarvitse elää pelkällä kaalisopalla kolmea viikkoa. Mutta mitäs sitten tämän jälkeen? Kyseessä on dieetti, ei elämäntapamuutos. Sen jälkeen pitäisi osata kuin taikaiskusta ylläpitää terveellistä elämäntapaa ja löytää se sopiva tasapaino omassa ruokavaliossa. Vaikka tämä dieetti ei sisällä mitään "kaalisoppahullutuksia" niin tosiasiahan on, että tällainen ruokavalio on hyvin askeettinen suurimmalle osalle meistä eikä siitä ole siksi ns. normaaliksi ruokavalioksi, hyväksi pohjaksi kylläkin. Todellinen ruokavalioremontti tehdään siis tosiasiassa vasta dieetin jälkeen, jotta tuloksista saadaan pysyviä. Mutta tehdäänkö sitä? Valitettavan usein käy ns. jojo-ilmiö eli paino pompsahtaa dieetin jälkeen takaisin ja ylikin mistä lähdettiin liikkeelle. Se ei ole terveellistä laihduttamista.

Kelle tällainen dieetti sopii?
Sanoisin, että niille kellä terveelliset elämäntavat ovat jo hanskassa, mutta jotka tarvitsevat pienen korjausliikkeen elämässään. Niille, jotka varmasti tietävät kuinka on hyvä jatkaa dieetin loputtua. Tosin siltikin on vaara yltiöpäiselle mässäämiselle dieetin loputtua. Elimistöllä kun on paha tapa ottaa tilaisuuden tullen miinuskalorit takaisin ja vieläpä korkojen kera. Se on aina nopean painonpudotuksen riski.

tiistai 24. tammikuuta 2012

Tammikuu treeniä täynnä

kuva

Teitkö uuden vuoden lupauksia? Kuinkas niille kävikään? Toivottavasti olet pystynyt pitämään tavoitteistasi kiinni. Jos et niin ehkä nyt on tavoitteiden uudelleen arvioinnin aika. Viime vuonna kirjoittelin aiheesta enemmänkin, käy kurkkaamassa jos asia tuntuu ajankohtaiselta.

Itsekkin tein yhden lupauksen, yritän käyttää ruoanlaitossa enemmän puhtaita kotimaisia raaka-aineita sekä luomutuotteita. En ole mikään fanaatikko asian suhteen, mutta puhdas ruoka on asia, joka on pinnalla yhä enemmän ja kiinnostaa myös minua. Etenkin nyt kun tuon pienen lapsen kiinteiden ruokien syöminen alkaa olla ajankohtaista niin haluan ehdottomasti tarjota hänelle mahdollisuuksien mukaan puhdasta luomu-ruokaa. Se olisi siis minun uuden vuoden lupaukseni, lupaus miettiä mitä kauppakoriini laitan.


Tammikuussa salit ja jumppapaikat pursuilevat treenaajia ja kohta alkaa taas olla se aika kun into hiipuu monilta ja treenamisen lopettamiselle keksitään mitä moninaisempia tekosyitä. Paras tapa löytää koko vuoden jatkuva motivaatio on löytää itselle mieluisa laji. Ensi kerralla kerron eräästä lajiuutuudesta, piloxingista. Olisiko esimerkiksi siinä jumppa jossa jaksaa käydä vielä tammikuunkin jälkeen?

Itse olen tasaisin väliajoin päivitellyt tänne kuntosalitreenamiseni taivalta. Siinä on ollut syviä notkahduksia itsellänikin, mutta nyt tuntuu että into on löytynyt. Ehkäpä siksi, että nyt aikaa on paremmin, kun muuta jumpanvetohommaa on äitiysloman aikaan vähemmän. Tai siksi, että nyt itselläni on selkeämpi kuva siitä, mitä haluan salitreenauksella saavuttaa. Eli muista siis, TAVOITTEET, TAVOITTEET JA VIELÄ KERRAN TAVOITTEET! Tärkein motivaation lähde.

Tämän hetkiseksi saliohjelmaksi otin kokeiluun kivalta kuulostavan Fit-lehden ohjelman. Se on tehokas, mutta myös äärettömän nopea tehdä, mikä on tärkeää mm. tällaiselle pienen vauvan äidille. :)

KT:n saliohjelma - Fitin lihaspariharjoitus 3x10-12
  • Hyppääjän maastaveto - Penkkipunnerrus käsipainoilla
  • 1-käden kulmasoutu käsipainoilla - Vipunosto (alkuperäinen liike oli olkapääpunnerrus, joka oli itselle epäsopiva)
  • Hauis tangolla seinään nojaten - Ranskalainen punnerrus selin käsipainoilla
  • Lisäksi vatsalihasharjoitteet vaihdellen