sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Dieettipuntari


Tänä suosituimpana laihdutuskuukautena on pakko ottaa esiin joitakin esimerkkejä nyt pinnalla olevista dieeteistä/ruokavalioista. Ensimmäisenä nappaan käsittelyyni Fitfarmin Go fat go -dieetin. Kyseisessä firmassa toimii mm. Jutta ja superdieetit sarjastakin tuttu Jutta Gustafsberg. Sivuston mukaan Go fat Go -kamppanjaan, joka on ilmainen, osallistuu yli 22 000 suomalaista.

Mihin se perustuu...
Pikaisella katsauksella 21 päivän dieettiin ja lihaskuntotreeniin, joilla olisi  tarkoitus potkaista käyntiin se monien unelmoima keveämpi elämä. Ruokavalion runko on joka päivä sama. Yksinkertaistettuna: vähärasvaisia proteiinilähteitä (kana/liha/kala) kasvisten kera ja vain vähän muita hiilihydraatteja, kuten riisiä/pastaa/perunaa. Lisänä rahkaa, raejuustoa, marjoja ja lisäravinnevalmisteita. Hyvät rasvat otetaan kapseleina, koska rasva on karsittu minimiin. Kaikki on gramman tarkkaa ja sooloilemaan ei kannata ruveta jos haluaa tuloksia.

Miltä kuulostaa?
No, kyllä varmasti laihtuu, uskoisin. Syödäkkin saa, ei tarvitse elää pelkällä kaalisopalla kolmea viikkoa. Mutta mitäs sitten tämän jälkeen? Kyseessä on dieetti, ei elämäntapamuutos. Sen jälkeen pitäisi osata kuin taikaiskusta ylläpitää terveellistä elämäntapaa ja löytää se sopiva tasapaino omassa ruokavaliossa. Vaikka tämä dieetti ei sisällä mitään "kaalisoppahullutuksia" niin tosiasiahan on, että tällainen ruokavalio on hyvin askeettinen suurimmalle osalle meistä eikä siitä ole siksi ns. normaaliksi ruokavalioksi, hyväksi pohjaksi kylläkin. Todellinen ruokavalioremontti tehdään siis tosiasiassa vasta dieetin jälkeen, jotta tuloksista saadaan pysyviä. Mutta tehdäänkö sitä? Valitettavan usein käy ns. jojo-ilmiö eli paino pompsahtaa dieetin jälkeen takaisin ja ylikin mistä lähdettiin liikkeelle. Se ei ole terveellistä laihduttamista.

Kelle tällainen dieetti sopii?
Sanoisin, että niille kellä terveelliset elämäntavat ovat jo hanskassa, mutta jotka tarvitsevat pienen korjausliikkeen elämässään. Niille, jotka varmasti tietävät kuinka on hyvä jatkaa dieetin loputtua. Tosin siltikin on vaara yltiöpäiselle mässäämiselle dieetin loputtua. Elimistöllä kun on paha tapa ottaa tilaisuuden tullen miinuskalorit takaisin ja vieläpä korkojen kera. Se on aina nopean painonpudotuksen riski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti