tiistai 20. huhtikuuta 2010

Joogaa - uusin ajatuksin


Olen harrastanut vuosia astanga joogaa ja vaikken suoranaisesti joogaopettaja olekkaan niin ohjaan myös ns. salijoogaa, joka pohjaa voimakkaasti astangan oppeihin. Tykkään astangasta sen fyysisyyden vuoksi vaikka toki jooga tarjoaa myös hetken kuunnella itseään ja rauhoittua muun elämän hektisyydeltä. Puhumattakaan joogan suotuisista vaikutuksista liikkuvuuteen.

Uusimmassa Fit-lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli joogasta. Siinä eräs joogaohjaaja kritisoi voimakkaasti suoritusmentaliteetin hiipimistä joogaan ja toisaalta vain tiettyyn joogalajiin takertumista. Itse olen aina välillä pyöritellyt ajatusta siitä, voisinko sotkea eri joogalajeja toisiinsa, koska saan rakentaa omat tuntini parhaalla katsomalla tavalla. Itse luonnollisesti pohjaan tuntini astangaan, koska muista lajeista ei ole kokemusta. Mikäänhän ei silti estä ottamasta tiettyjä helppoja liikkeitä mm. hatha-joogasta. Hulluilta päiviltä tarttuikin mukaani kirja nimeltä Jooga naisille. Myös tämä kirja yllätti, koska kirjoittaja kertoi harjoittavansa astangaa päivittäin, mutta kirjan liikkeet puolestaan pohjautuivat hathaan. Näissä kahdessa joogalajissa on tietenkin paljon samaa muutenkin.

Pikkuhiljaa yritän purkaa vanhoja tottumuksiani ja sitä päähänpinttymää, että jooga pitää suorittaa vain ja ainoastaan jollakin tietyllä tapaa, tietyssä järjestyksessä. Ehkäpä jokin tietty jooga ei tee joogasta sen oikeellisempaa vaan ehkä jooga on jotakin paljon avarakatseisempaa. Ehkei olekkaan mitään oikeaoppista tai vääräoppista joogaa, ehkä onkin ihan sallittua soveltaa ja hakea myös uusia vaihtoehtoja.

Fit-lehden Mia Jokinivan sanoin: "Varo joogatessa tavoitteita. Jooga ei ole urheilua, vaan nyt-hetkeen tyytymistä. Edistyt kyllä, mutta päämäärä on Tässä." Itse tulee tartuttua myös aika helposti tuohon fyysisyyteen ja muuten joogafilosofia jää aika löyhäksi. Mutta jos oppisi katsomaan joogaa uusin silmin niin ehkä se mentaalinen tasapainokin löytyisi jostakin matkanvarrelta.

2 kommenttia:

  1. Hmm, hyviä ajatuksia, mut toisaalta mä tykkään astangassa just siitä, että se on se sama sarja koko ajan, ja siinä sä pystyt kehittymään. Mä oon alottanut sen vasta, niin jo alkeissarja on mulle vielä haastava. :)

    VastaaPoista
  2. Ihan totta, että silloin kun käy ihan astangatunneilla niin se on kiva, kun tehdään samaa sarjaa. Mä ehkä kirjoittelin aika ohjaaja näkökulmasta ja tuollaisen "salijoogan" kannalta, jossa ei muutenkaan voida vain tehdä koko aikaa samaa sarjaa, koska väki vaihtuu eikä silloin voisi ikinä edetä yhtään. Astangassahan ei ole mitään vikaa ja silloin kun tehdään "oikeasti" astangaa niin tehdään sitä juuri niin, mutta voisi olla myös avartavaa välillä tutustua muihin joogamuotoihin, tää oli se pointti! :D Ehkä katosi tuossa ajatuksenvirrassa.

    VastaaPoista